Znate li zašto bebe prestanu plakati kada ih nosite

UROĐENA REAKCIJA

Znate li zašto bebe prestanu plakati kada ih nosite

Šta je prvo što radite kada vaša beba počne nekontrolisano plakati? Podignete ih i počnete ljuljati, što je instinktivna reakcija.

Ustajanje i nošenje je siguran način za opuštanje i smirenje bebe. To je u praksi stoljećima i nikada nije zakazalo. Međutim, znate li šta je razlog tome?

To svakako ne znači da vaša beba izluđuje i želi da vas drži na nogama cijelo vrijeme. Umjesto toga, to ima mnogo dublji naučni razlog.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, dojenčad mlađa od šest mjeseci odmah se umire i prestanu da plaču kada ih majka nosi. Srčani puls je počeo da opada za razliku od beba koje su bile u krilu majki koje su sjedile.Iznenađujuće, ova reakcija bebe nije ograničena samo na ljudska bića, već je sličan obrazac primijećen i kod drugih vrsta sisavaca.

Za ovu studiju, istraživači su pratili odgovor 12 zdravih dojenčadi između jednog i šest mjeseci. Glavni cilj ove studije bio je otkriti najefikasniji način za majke da smire uplakanu bebu.

Studija je otkrila da su bebe bile opuštenije i umirene kada ih je nosila majka. Rezultati su bili slični i kod ljudi i kod miševa.

Istraživači su zaključili da je uzrok ovakvog ponašanja beba urođeni mehanizam za njihovo preživljavanje. To je koordinirani skup centralnih, motoričkih i srčanih regulacija i bitan je dio interakcija majke i djeteta. Nošenje izaziva fiziološke reakcije koje ih pomažu smiriti.

Dakle, ako vaša beba počne plakati, najbolje je da je nosite neko vrijeme u naručju. To će također pomoći u identificiranju razloga njihovog plača, na primjer, ako su uplašeni ili gladni.


Dodaj komentar na ovu vijest