Zvizdić: Preporučujem svim strankama da provjere validnost diploma osoba koje kandiduju na funkcije

OTIMAJU RADNA MJESTA

Zvizdić: Preporučujem svim strankama da provjere validnost diploma osoba koje kandiduju na funkcije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se u povodu jučerašnje akcije SIPA-e koja je imala za cilj suzbijanje izdavanja lažnih diploma u BiH. Zvizdić je žestoko kritikovao situaciju u kojoj osobe s kupljenim i falsifikovanim diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.

Kako kaže, za svaku državu koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata razvoja, a samo društvo koje viziju svoj napretka temelji na kvalitetnom obrazovanju, inovacijama, stjecanju stvarnih i aplikativnih znanja i vještina, može biti sigurno da ide u ispravnom smjeru i da će, u konačnici postići svoje ciljeve.

"U suprotnom, sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditiranim fakultetima i univerzitetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, svako društvo, pa i naše, sasvim sigurno ide u akademsku, kulturnu i ekonomsku regresiju. Zbog toga želim da čestitam pravosudnim i policijskim institucijama, posebno pripadnicima SIPA-e, na izvanrednoj i obećavajućoj akciji koju posljednjih dana provode u borbi protiv nelegalnih obrazovnih institucija, koje su dodijelile hiljade falsifikovanih diploma čime je, u dugoročnom smislu, izvršen razarajući udar na opstojnost i funkcionalnost ukupnog državnog sistema", poručio je Zvizdić.

On dodaje da ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala već da je ovo "borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa 'kupljenim' i 'falsifikovanim' diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima".

Ističe da je ovo istovremeno, aktivnost u kojoj moraju učestvovati sve institucije i svi segmenti društva koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao prosperitetnu državu jednakih šansi.

"Zbog toga sve općinske, kantonalne, entitetske i državne institucije, koje to do sada nisu uradile, trebaju provesti postupak provjere diploma svojih uposlenih. Posebno bih preporučio svim parlamentarnim političkim strankama u BiH, da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH", rekao je Zvizdić.

Posebno ističe da nema progresa bez kvalitetnog i akreditiranog obrazovanja, kompatibilnog sa savremenim potrebama društva i privrede te da je to razvojni segment koji treba posebno cijeniti, institucionalno štititi i sistemski razvijati.

"Najljepša manifestacija kojoj sam više puta prisustvovao u posljednjih desetak godina, koja čovjeka učini sretnim jer budi istinski optimizam, je promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Vidjeti se sa hiljadama studenata koji su svojim radom i trudom uspješno završili svoje studije; susresti se sa njihovim roditeljima i porodicama kojima je to jedan od najsretnijih dana, je neprocjenjivo", rekao je Zvizdić.

Zaključio je riječima da mladi ljudi, sa njihovim entuzijazmom i vještinama, bez obzira da li je riječ o SSS ili VSS, su najvažniji kapital Bosne i Hercegovine. N

"Ne smijemo dozvoliti da im njihov izuzetan trud, hiljade sati učenja i stotine neprospavanih noći, predispitne treme i konačnu radost diplomiranja sa zasluženim očekivanjima u vezi sa profesionalnom budućnošću, nastave otimati osobe sa lažnim diplomama", kazao je Zvizdić.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info