ZZO USK: Ovo su osobe koje su oslobođene plaćanja premije zdravstvenog osiguranja

USK

ZZO USK: Ovo su osobe koje su oslobođene plaćanja premije zdravstvenog osiguranja

U poslovnicama banaka i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK od sredine decembra prošle godine počela je uplata premije zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu i iznosi kao i prethodnih godina 20 KM i može se izvršiti do 30. aprila ove godine. U nastavku teksta direktor ZZO USK Almin Handanagić govori o važnosti plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, mogućnosti potpisivanja ugovora s privatnicima radi poboljšanja usluga, te o pitanju koje je nejasno mnogim građanima, a to je – ko je oslobođen plaćanja premije?

Izuzetak su novorođena djece i lica koja prvi put stječu zdravstveno osiguranja koji premiju mogu uplatiti u roku od 60, odnosno 30 dana.

– Premija je značajan prihod koji osigurava kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i na godišnjem nivou iznosi od tri do 3,5 miliona KM. Uplatom premije osiguranici imaju besplatne sve zdravstvene usluge na području USK, dijagnostičke procedure, liječenje van USK i BiH, kao i transport u veće kliničke centre. Osim toga, sredstvima od premije nastavit ćemo realizirati nekoliko uspješnih projekata, a jedan od njih je sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje za parove koji se susreću s bračnim sterilitetom – istakao je Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Bez obzira na plaćenu premiju, većina građana godinama se žali na pružene zdravstvene usluge od ovdašnjih zdravstvenih ustanova kao što su, naprimjer, laboratorijske pretrage, jer su zbog nedostatka reagensa primorani koristiti usluge privatnih ustanova. Iz tog razloga je, dodaje Handanagić, prošle godine Služba za kontrolu ZZO izvršila kontrolu svih ugovorenih zdravstvenih ustanova, gdje su i detektirani navedeni problemi.

– Problem predstavljaju liste čekanja i iz tog razloga nama je prioritet u ovoj godini da naši osiguranici imaju tokom cijele godine dostupnost svih pretraga. Stoga smo voljni da potpišemo ugovore i s nekim privatnim zdravstvenim ustanovama koje nude usluge koje Kantonalna bolnica ili neka druga ustanova ne mogu pružiti – dodao je Handanagić.

Zavod je kao i prethodnih godinu osiguranicima dao mogućnost da na jednoj uplatnici mogu izvršiti uplatu i za svoje članove porodice, uz obavezno upisivanje njihovih jedinstvenih matičnih brojeva.

Ko je oslobođen plaćanja

Od plaćanja premije oslobođeno je nekoliko kategorija, između ostalih porodice šehida i poginulih boraca, djeca do 15 godina koja su osigurana preko neke od nadležnih institucija. Oslobođeni su i RVI prema procentu invalidnosti, oboljeli od karcinoma, duševni bolesnici, paraplegičari te osobe s navršenih 65 godina.

IZVOR: usn.co.ba Objavljeno na dan 07.01.2018 - 18:37

Dodaj komentar na ovu vijest