Agan Bunić komentarisao situaciju oko ZZO-a i zdravstva: Radnici su opravdano nezadovoljni, intenzivno tražimo rješenje

Predsjednik Kluba zastupnika NES-a

Agan Bunić komentarisao situaciju oko ZZO-a i zdravstva: Radnici su opravdano nezadovoljni, intenzivno tražimo rješenje

Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu još nije usvojen što je najveći problem za radnike u zdravstvu, što su oni danas štrajkom upozorenja i pokazali.

Cijelu situaciju oko ZZO-a i stanja u kojem se trenutno nalazimo komentarisao je i Agan Bunić, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK-a.

Vidimo da se opravdano nezadovoljstvo radnika u zdravstvu usmjerava na Skupštinu, odnosno zastupnice i zastupnike, s toga u ime Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK-a iznosimo nekoliko bitnih činjenica.

Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021.godinu je u Stručnu službu Skupštine dostavljen prije samo dva dana, ne znamo gdje je bio proteklih tri mjeseca otkako je Skupština usvojila privremeno financiranje ZZO, rekao je zastupnik Bunić.

Klub zastupnika NES-a zajedno sa ostalim klubovima, zastupnicama i zastupnicima, te premijerom Ružnićem intenzivno traži način da se sazove hitna sjednica na kojoj bi se razmatrao i usvojio navedeni plan. Očekujemo rješenje ovog problema tokom iduće sedmice.

Svjesni situacije i značaja usvajanja navedenog plana, te omogućavanja nesmetanog rada naših zdravstvenih ustanova, redovne isplate zarađenih ličnih dohodaka naših ljekara, medicinskog osoblja i drugih radnika, ne možemo napamet sazvati sjednicu na kojoj ne bi rješili gorući problem zdravstvenog sistema.

Poučeni iskustvom sa prethodne sjednice Skupštine, na kojoj smo usvojili budžet kantona, ne možemo se dovesti u situaciju da ovisimo o onim zastupnicama i zastupnicima koji su bili protiv budžeta kantona koji je čekalo nekoliko hiljada budžetskih korisnika, kazao je Bunić.


Dodaj komentar na ovu vijest