Akcija ''NEBO'': Slobode lišeno 5 policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona

USK

Akcija

Dana 14.06.2021. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona lišili su slobode osumnjičene Š.D. komandira PS Bihać, N.M. komandira PS Bosanski Petrovac te policijske službenike E.DŽ., S.Š. i S.H., zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara ili drugih oblika koristi te Krivotvorenje službene isprave.

U toku je pretres službenih prostorija PS Bihać i PS Bosanski Petrovac, službenih vozila PS Bosanski Petrovac te drugih lokacija koje koriste osumnjičeni, po naredbi Općinskog suda u Bihaću.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od marta 2019. godine do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili znatan broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača motornih vozila na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta.Bitno je naglasiti da su ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, a da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Nakon što osumnjičeni budu ispitani, postupajući tužilački tim će odlučiti o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenima, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

 


Dodaj komentar na ovu vijest