Britanski regulatori zabilježili još 41 slučaj ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenecom

Dato 22 miliona doza

Britanski regulatori zabilježili još 41 slučaj ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenecom

Britanski regulator za lijekove danas je rekao da je zabilježen dodatni 41 slučaj rijetkih krvnih ugrušaka nakon primjene doza vakcina protiv koronavirusa komapnije AstraZeneca, ali da su koristi od vakcinacije i dalje veće od rizika za većinu ljudi.

U sedmičnom izvještaju o neželjenim efektima primjene vakcina protiv koronavirusa, Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) rekla je da je nakon vakcinisanja AstraZenecinom vakcinom prijavljeno ukupno 209 ugrušaka s malim brojem trombocita, u odnosu na 168 prijavljenih prošle sedmice, prenosi Reuters.

Nakon pojave krvnih ugrušaka u Velikoj Britaniji, zabilježen je sveukupno 41 smrtni slučaj povezan sa ovom nuspojavom, što je porast od devet u odnosu na prošlosedmične podatke. Stručnjaci se, međutim, slažu da bi krvni ugrušci trebali ostati rijetka nuspojava vakcinacije.

U Velikoj Britaniji je primijenjeno oko 22 miliona prvih doza vakcine AstraZeneca. Zabilježena su četiri slučaja rijetkog krvnog zgrušavanja nakon druge doze, ali MHRA nije rekla koliko je datih drugih doza.

Britanija je savjetovala da osobe mlađe od 30 godina dobiju alternativu vakcini AstraZeneca, nakon što je regulator za medicinu MHRA otkrio da postoje dokazi o povezanosti s rijetkim ugrušcima s niskim nivoom trombocita, a zvaničnici razmišljaju hoće li ovaj savjet primjenjivati i za osobe mlađe od 40 godina.

Zvaničnici su naglasili da je nuspojava "nestajuće" rijetka i savjetovali su da većina ljudi ipak primi ovu vakcinu, a AstraZeneca je ukazala na preporuke regulatora da je vakcina sigurna i djelotvorna.

Foto: EPA-EFE

 


Dodaj komentar na ovu vijest