Da li je smrt malene Džene ubrzala verifikaciju medicinskih uređaja?

BiH

Da li je smrt malene Džene ubrzala verifikaciju medicinskih uređaja?

Nakon tragične smrti malene Džene Gadžun iz Kaknja koja je uslijedila nakon rutinske oftalmološke operacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu, samo jednoj od tri koje su bile angažovane u hirurškom zahvatu u opštoj anesteziji, zabranjenoj zakonom u privatnoj praksi, objavljen je i niz obavezne godišnje verifikacije zdravstvenih uređaja u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, niti jedna od tri ordinacije koje su angažovane u ovoj operaciji dvogodišnje Džene Gadžun, stomatološka dr. Bejtović, oftalmološka dr. Halimić i anesteziološka dr. Rožajac nisu imale verifikovane medicinske instrumente.

Verlab, jedina mjeriteljska laboratorija, koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini, samo u posljednje vrijeme završila je oko 30 verifikacija za 2021. godinu u zdravstenim ustanovama, objavljeno je na Facebook stranici Verlaba.

Većina privatnih ordinacija u Sarajevu, te Cazinu, Lukavcu, Tuzli, Visokom, Busovači, Rami, Tešnju, Varešu, Jajcu, Prozoru su ispunile zakonsku obavezu godišnje verifikacije svojih mjerila za 2021.

I dalje bez verifikacije u ustanovama s praksom kršenja zakona

Nažalost, N1 saznaje da već više godina neverifikovane medicinske ustanove tu praksu nastavljaju. Ne rade obavezno atestiranje medicinskih uređaja i samin tim ugrožavaju zdravlje i potenicijalno živote svojih pacijenata.

“Među njima su i dalje javna ustanova SKB Mostar, Dom zdravlja Breza , Bolnica Travnik, Dom zdravlja Grude, Terme Ilidža, kao i sve u Republici Srpskoj, nakon političkih odluka u ovom entitetu“, saznaje N1.

Iz Verlaba su saopćili da su od 2018. godine imali uspostavljen javni registar verifikovanih zdravstvenih ustanova na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Međutim, po pravilima akreditacije i samog ISO 17020 standarda takve informacije ne mogu biti javne.

“Nadležnost nad nadzorom medicinskih uređaja je isključivo entitetskih i kantonalnih inspekcija, ali isto tako i inspekcije Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Naravno, na mjesečnom/sedmičnom nivou možemo obavještavati nadležna ministarstva o verifikovanim ustanovama ili čak navedeni registar napraviti vidljiv samo za njih“, saopćeno je iz Verlaba.


Dodaj komentar na ovu vijest