Dvanaest zemalja članica traži jačanje granica Evropske unije protiv migracija

UPUTILI PISMO KOMISIJI EU

Dvanaest zemalja članica traži jačanje granica Evropske unije protiv migracija

Dvanaest država članica Evropske unije (EU) poslalo je zajedničko pismo Komisiji EU tražeći da se granice Unijea protiv migranata ojačaju "fizičkim preprekama" i da se pravni okvir u Evropi prilagodi "novim stvarnostima".

Ministri odgovorni za unutrašnje poslove ili migracije Grčke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litvanije, Južnog Kipra, Slovačke i Poljske potpisali su zajedničko pismo koje su poslali potpredsjedniku Evropske komisije Margaritisu Schinasu i komesarki EU-a za unutrašnje poslove Ylvi Johansson, javlja Anadolija.

Pismo, koje je objavila web stranica Politico, nisu potpisale Francuska, Njemačka i Španija, države koje su primile najveći broj zahtjeva za azil.

U pismu se navodi da Evropa mora uskladiti postojeći pravni okvir s novom realnošću, dok se ne pominje pitanje odbacivanja migranata o kojima se ovih dana uveliko piše u evropskim medijima.Ministri 12 država članica EU-a poručili su da bi zakon EU-a trebao omogućiti državama članicama da "djeluju brzo i proporcionalno protiv prijetnje" kako bi se osigurala njihova nacionalna sigurnost, odnosno sigurnost Unije.

Navedeno je da nadzor granica ne može u praksi spriječiti pokušaje imigranata da ilegalno pređu granice, pa bi zbog toga nadzor i inspekcije granica trebalo pojačati "daljnjim preventivnim mjerama".

"Ova legitimna mjera trebala bi dobiti sredstva iz budžeta EU, to bi trebao biti prioritet", navodi se u pismu te naglašava kako su fizičke barijere efikasna mjera zaštite granice.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU sastaju se danas u Luksemburgu. Na dnevnom redu ministara su pitanja poput jačanja vanjskih granica EU-a, provjere migranata koji stižu na granicu i promjene migracijskih ruta.


Dodaj komentar na ovu vijest