FOTO - Samir Velić iz Velike Kladuše: Svima ću preporučiti da se liječe u Banjoj Luci!

Banja Luka mi je spasila život

"Banja Luka mi je spasila život", kaže kao ključnu rečenicu na početku i na kraju razgovora Samir Velić iz Velike Kladuše, koji je  završio svoj pretposljednji radioterapijski tretman u Centru za radioterapiju Banja Luka.

Dobro raspoloženje na kraju liječenja

Uz kafu, u društvu svoje supruge, dobro raspoložen i sretan što se vraća kući, Samir bez imalo suzdržavanja priča detalje svog života, od trenutka kada je počeo osjećati zdravstvene tegobe, do danas kada uspješno završava svoje onkološko liječenje.

Kako je počelo?

"Prve probleme sa gutanjem sam počeo osjećati tokom prošle godine za vrijeme pandemije korona virusom, ali nisam obraćao pažnju na njih. Tek kada sam počeo iskašljavati krv u aprilu ove godine, na nagovor supruge sam otišao kod ljekara", priča Samir i dodaje da mu dijagnoza karcinoma nije bila niti na kraj pameti.

Preporuka da odstrani grkljan- šok!

Kada mu je potvrđena dijagnoza karcinoma larinksa (grkljan), nije mogao da vjeruje. Odlazak kod prvog ljekara i prijedlog da se uradi operacija kojom će mu se odstraniti grkljan ostavila ga je u šoku.

"Bez obzira na dobronamjerne savjete ljekara i njihova ubjeđivanja da ću vremenom naučiti da komuniciram sa ljudima jer ću nakon operacije izgubiti sposobnost govora, odlučio sam potražiti drugo mišljenje ljekara", ispričao nam je Samir.

Ostati bez glasa i- bez posla: Rekao sam NE

Ostati bez glasa, za njega nije bila opcija, jer to nije značilo samo izgubiti sposobnost svakodnevnog komuniciranja, već  izgubiti  i “glavni alat” i na pijaci gdje prodaje dijelove za motorna vozila i tako već više od 20 godina hrani svoju porodicu i svoje sedmero djece.

Išao i u Zagreb, ali…

Samir je na svom putu traženja lijeka otišao čak i do Zagreba,  gdje su mu u jednoj privatnoj klinici potvrdili dijagnozu. Međutim, imajući ograničena finansijska sredstva, nije bio u mogućnosti da plati liječenje u drugoj državi, koje osiguranje ne pokriva.

Tad je čuo za Banjaluku

Pričajući sa ljudima i očajnički tražeći neko drugo rješenje, dobio je informaciju da je liječenje karcinoma u Banjoj Luci na izuzetno visokom nivou.

Prvo S-tetik

"Prvo sam se obratio privatnoj klinici S-tetik u Banjoj Luci,  gdje sam veoma prijatno prihvaćen i nakon inicijalnog pregleda i dogovora oko hemoterapije, dobio sam instrukcije da se javim u Affidea/IMC Centar za radioterapiju Banja Luka", govori Samir ne štedeći riječi hvale za ljekare u S-tetiku.

Početak saradnje Bihaća i Banjaluke sretna okolnost

Sretna okolnost za Samira je bila ta što je, nekoliko mjeseci ranije, menadžment bolnice u Bihaću,  u cilju rješavanja sve većeg problema sa pacijentima u Unsko-sanskom kantonu kojima je potrebno radioterapijsko liječenje karcinoma već bio u kontaktu sa IMC Centrom za radioterapiju Banja Luka i dogovorio početak saradnje što je podrazumijevalo i nekoliko besplatnih liječenja.

Radikalni plan liječenja u Banjaluci počinje

Tako Samir nije platio svoj tretman. U Centru za radioterapiju Banja Luka primio ga je dr Pavle Banović, specijalista radijacione onkologije, koji je napravio radikalni plan liječenja  IMRT/Rapid Arc tehnikom koja je jedna od najnovijih radioterapijskih metoda liječenja,  čija je specifičnost izuzetna preciznost u ciljanju tumorske mase, uz maksimalnu poštedu okolnog zdravog tkiva.

Sedam sedmica su trajali tretmani

Ovaj tretman je trajao sedam sedmica i sprovodio se na TrueBeam linearnom akceleratoru, koji je najnovija generacija radioterapijske opreme.

"Dobio sam sve informacije oko toka svog radioterapijskog liječenja, kompletnu suportivnu terapiju i išao sam na redovne preglede kod dr Banovića. A ovo crvenilo će uskoro proći", uz osmijeh Samir pokazuje na svoj vrat i govori kako će blaga promuklost, koju sada ima takođe nestati u narednih mjesec dana, kada planira ispeći janje i pozvati sve prijatelje da zajedno proslave njegovo ozdravljenje.

Samir: Ne idite daleko da se liječite

Naše ugodno ćaskanje sa Samirom i njegovom suprugom Zehidom je završilo uz Samirove riječi da je prezadovoljan tokom svog liječenja u Banjoj Luci, te da će svim svojim sugrađanima pričati da ne moraju rješenja za svoj zdravstveni problem tražiti daleko od kuće.

Banjaluka mi je spasila život

Sigurnim glasom čovjeka u čijem pogledu se vidi iskustvo borbe sa opakom bolesti, Samir nam na kraju govori „Banja Luka mi je spasila život. Bog zna šta bi bilo sa mnom…“

Samir je imao sreću, jer je bio dio dogovora između “Bihaća i Banjaluke”, jer nije mogao da se liječi tamo, gdje ima osiguranje, a nije morao da plati tamo gdje je mogao da se liječi.

Da li je ljudski život vrijedniji od svih propisa, procedura i ograničenja- Samirov odgovor je jedno veliko- DA.


Dodaj komentar na ovu vijest