FOTO - Struka je odlučila: Dvije Bišćanke zasjale na dodjeli nagrada ''Novinar godine''

U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija

FOTO - Struka je odlučila: Dvije Bišćanke zasjale na dodjeli nagrada

Društvo novinara Bosne i Hercegovine  je u povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, nagradu "Novinar godine" dodijelilo Semiri Degirmendžić koja je otkrila sve u aferi "Respiratori". Inače za one koji ne znaju, Semira je Bišćanka i novinarka je portala Fokus, a trenutno živi i radi u Sarajevu.

Da podsjetimo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je prvooptuženi u ovoj aferi i tereti se zloupotrebu položaja i udruživanje radi činjenja kaznenog djela, u ovom slučaju kupovine sumnjivih respiratora preko preduzeća Srebrena malina d.o.o. Srebrenica, koja je registrirana prije svega za poljoprivredne djelatnosti. Suoptuženima Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te zloupotrebu položaja, dok je Jelka Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Semira Degirmendžić

"Ovo je velika podrška i poruka da mediji u BiH nisu sami. Ovo je posebna nagrada jer mi je dodijelila struka", poručila je Semira Degirmendžić.

Još jedna Bišćanka je zasjala na manifestaciji!

Enesa Hrustanović

Također, vrijedi napomenuti da je ITC-u Bihać RTVFBiH dodijeljeno posebno priznaje za izvještavanje o marginaliziranim grupama.

"Sve te izbjeglice teške su sudbine natjerale da napuste domovinu. Ma kakve da su njihove lične osobine, svi zaslužuju krov nad glavom, tri obroka dnevno i pokrivač u toku noći. Mi smo dane i noći kisnuli i mrznuli se s njima, ostavljali svoje živote po strani da bismo živjeli njihove. Željeli smo Evropi i bh. vlastima ispričati ne ekonomsku ili političku, nego ljudsku priču. Ovo priznanje dokaz nam je da smo na pravom putu", kazala je Enesa Hrustanović, novinarka FTV-a koja je primila nagradu.

Posebna priznanja dodijeljena su i nedavno preminulom novinaru Mladenu Bošnjaku, kao i uredniku sportskog programa RTVTK Ibrahimu Kozliću za sportsko izvještavanje.

Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem novinaru Halidu Rifatbegoviću.

Društvo novinara dodijelio je još tri nagrade i to: Nagradu za radio novinarstvo Hrvatskom radiju "Bobovac" iz Vareša, portalu "Buka" za Najbolji pisani mediji i Amarildu Gutiću, uredniku portala "Žurnal" za TV novinarstvo.


Dodaj komentar na ovu vijest