Francuska počinje popuštati mjere, strani turisti mogu ući od 9. juna

Izlazak iz lockdowna

Francuska počinje popuštati mjere, strani turisti mogu ući od 9. juna

Francuska će početi popuštati noćni policijski sat i omogućit će kafićima, barovima i restoranima da nude vanjske usluge od 19. maja, izvijestile su u četvrtak regionalne novine, dok predsjednik Emmanuel Macron predstavlja plan izlaska iz trećeg lockdowna.

Macron, koji je pod pritiskom poslovnih grupa i javnosti koja je umorna od COVID-a da ponovo otvori ekonomiju, najavio je u intervjuu za regionalne novine višefazni plan za ukidanje francuskog jednomjesečnog lockdowna, javlja Reuters.

Plan predviđa da noćni policijski sat bude vraćen na 21.00 sa 19.00 od 19. maja i na 23.00 od 9. juna, prije nego što bude potpuno ukinut 30. juna.

Muzejima, kino dvoranama i pozorištima takođe će biti dozvoljeno da se otvore 19. maja. Strani turisti sa "zdravstvenom propusnicom" moći će ponovo posjetiti Francusku od 9. juna, prema rasporedu koji su objavili Ouest France i druge novine.

Elysee je odbio komentirati uoči objavljivanja Macronovog cjelovitog intervjua za regionalne novine.

Vozni red je privremen i mogao bi se odgoditi od regije do regije u područjima u kojima su jedinice intenzivne njege preopterećene ili stopa incidencije COVID-19 premašuje 400 slučajeva na 100.000 stanovnika, izvijestio je Le Parisien.

Svi glavni francuski pokazatelji COVID-19 u srijedu su pokazali neke znakove poboljšanja, a sedmodnevni prosjek dnevnih novih infekcija pao je na 27.366 u poređenju s 38.000 kada je lockdown počeo.

Francuska je do sada zabilježila 5,57 miliona slučajeva COVID-19 i 103.947 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Foto: EPA-EFE

 


Dodaj komentar na ovu vijest