Na Željavi pokreću školu ultralakog letenja

Bihać

Na Željavi pokreću školu ultralakog letenja

 Aeroklub "Željava" iz Bihaća planira ove godine pokrenuti školu ultralakog letenja na prostoru istoimenog nekadašnjeg aerodroma, a finansijsku podršku ovim aktivnostima pružilo im je i Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK.

"Želja nam je da razvijamo ovaj sport i planiramo obuku više kandidata za letenje motornim zmajevima i motornim paraglajderima, a školu letenja ćemo registrirati kod nadležnog organa", kaže Dževad Mešić, predsjednik ovoga kluba.

Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, u okolini Bihaća, koji je već punih 30 godina prepušten propadanju i zubu vremena, posljednjih mjeseci oživljavaju članovi pomenutog aerokluba, nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na period od 10 godina.

Namjera im je da uspostave letjelište za sportske potrebe, te su u proteklom periodu očistili oko kilometar poletno-sletnih staza, koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali.

Ovaj vojni aerodrom presijeca međudržavna linija razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se veći dio aerodromskih pista nalazi na teritoriji naše zemlje.

Namjera članova kluba je da u budućnosti prilagode cijeli prostor za sve vrste sportskog letenja, uključujući male avione i jedrilice, te padobranstvo. Također, žele da privuku potencijalne turiste koje zanima istorija i tajne koje krije nekadašnji vojni aerodrom Željava, čiji je najveći dio skriven u njedrima planine Plješevice.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a građen je punih 13 godina. Gradnja je započela 1955, a završila je 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija.

Grandiozni podzemni kompleksi su izgrađeni u utrobi Plješevice, a veći dio tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.


Dodaj komentar na ovu vijest