Njemačka: Raspuštena frankfurtska specijalna jedinica zbog ekstremističkih poruka

Neprihvatljivi prekršaji

 Njemačka: Raspuštena frankfurtska specijalna jedinica zbog ekstremističkih poruka

Policija iz centralnog njemačkog grada Frankfurta odlučila je raspustiti gradsku Specijalnu operativnu jedinicu (SEK) nakon otkrića ekstremističkih poruka krajnje desnice u grupnim razgovorima, rekao je u četvrtak državni zvaničnik.

Ministar unutrašnjih poslova države Hessen Peter Beuth rekao je da su "neprihvatljivi prekršaji" određenih članova SEK-a raspuštanje jedinice učinili "neizbježnim".

Grupa stručnjaka organizovat će restrukturiranje SEK-a, dodao je Beuth. "Pokrećemo temeljno ponovno pokretanje SEK danas".

Pozvao je na potpuno novu kulturu vođenja među srednjim i nižim nivoima policije.

"Naravno da će i naše specijalne snage biti vitalne u budućnosti, ali parametri će biti drugačiji", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Taj potez uslijedio je nakon najave javnog tužilaštva u Frankfurtu, kao i Ureda kriminalne policije Hessian da su u toku istrage protiv 20 aktivnih i bivših službenika SEK-a osumnjičenih za sudjelovanje u desničarskim ekstremističkim chat grupama.

Sedamnaest heseovskih oficira osumnjičeno je za širenje tekstova i simbola bivših nacističkih organizacija koji podstiču mržnju, zabranjenih prema poslijeratnom njemačkom zakonu.

Stariji između 29 i 54 godine, svi policajci, osim jednog, bili su na aktivnoj dužnosti. Sada, niko od njih ne radi, objasnio je u srijedu šef frankfurtske policije Gerhard Bereswill. Jedan je već bio suspendovan.

Otkrića "čine sumnju u desničarske ekstremističke tendencije nekih članova frankfurtske SEK", rekao je Beuth u četvrtak.

Foto: EPA-EFE

 

 


Dodaj komentar na ovu vijest