Od 1980. udvostručen broj dana u godini kada temperature prelaze 50 stepeni

Klimatske promjene

 Od 1980. udvostručen broj dana u godini kada temperature prelaze 50 stepeni

Broj izuzetno vrućih dana na godišnjem nivou, kada temperatura dosegne 50 stepeni celzija, udvostručio se od osamdesetih godina prošlog stoljeća, otkrila je globalna analiza koju je proveo BBC.

Temperature rastu u svim dijelovima svijeta, stvarajući tako velike izazove za ljudsko zdravlje i način na koji smo navikli živjeti.

Ukupan broj dana kada je temperatura porasla iznad 50 stepeni Celzijusa se povećavao u svakoj deceniji od 1980. godine. U prosjeku, između 1980. i 2009. godine temperature su prelazile 50 stepeni Celzijusa oko 14 dana u godini. Ovaj broj je porastao na 26 između 2010. i 2019. godine, piše BBC.

Pored toga, temperature su bile više od 45 stepeni Celzijusa u prosjeku dodatne dvije sedmice godišnje. Friederike Otto, pomoćna direktorica Instituta za okoliš na Univerzitetu u Oxfordu, kaže kako se porast temperatura može pripisati sagorijevanju fosilnih goriva.

Nakon rekordnih temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa u Italiji i 49,6 stepeni Celzijusa u Kanadi - naučnici su upozorili da će se ovakve stvari sve više preslikavati na ostatak svijeta ukoliko se ne smanji emisija fosilnih goriva.

Naučnici pozivaju na hitnu reakciju svjetskih lidera na UN-ovom samitu, koji će biti održan u novembru. Od njih će se tada tražiti da se obavežu na novo smanjenje emisije kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje.

Foto: EPA-EFE

 

 


Dodaj komentar na ovu vijest