Općina Bosanska Krupa i Investicijska fondacija IMPAKT finansiraju pokretanje ili proširenje pet biznisa

YEP inkubator

Općina Bosanska Krupa i Investicijska fondacija IMPAKT finansiraju pokretanje ili proširenje pet biznisa

U toku je javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja. Mogu se prijaviti fizička lica, udruženja, vlasnici postojećih biznisa iz Bosanske Krupe i za pokretanje ili proširenje biznisa dobiti do pet hiljada konvertibilnih maraka. Poziv je otvoren do 29. jula 2020. godine.

Kroz YEP Inkubator poslovnih ideja Općina Bosanska Krupa i IMPAKT žele uspostaviti partnerstvo lokalnih aktera u izgradnji preduzetničkog ekosistema, okruženja koje stimuliše potencijalne preduzetnike na pokretanje poslovnih poduhvata, ali i pruža podršku postojećim preduzetnicima u očuvanju njihovih poslovnih poduhvata.

„Javni poziv je za sve one koji su nezaposleni ili su zaposleni a žele pokrenuti vlastiti obrt, za nevladine organizacije koje žele pokrenuti svoja privredna društva kao vid socijalnog poduzetništva ili za one koji su registrovali poslovni poduhvat godinu dana prije poziva a žele unaprijediti biznis, bilo da je to novi proizvod, novo tržište, promjena poslovnog modela. Nakon toga grupa od maksimalno 30 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela finansijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet hiljada KM“, kazala je ranije prilikom posjete Bosanskoj Krupi izvršna direktorica Fondacije IMPAKT Mirela Omerović.

Sredstva za podršku pokretanja poslovnih poduhvata ili podršku već postojećim biznisima zajedno osiguravaju Općina Bosanska Krupa (15.000 KM) i Fondacija IMPAKT (25.000 KM). Fondacija će osim ovih sredstava, između ostalog, osigurati i stručnu i mentorsku podršku za preduzetničke poduhvate/biznise koji budu podržani u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, kao i podršku jačanju kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i preduzetništvo na nivou lokalne zajednice, te izradi Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i preduzetništvo.

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) u Bosni i Hercegovini od 2008. godine, uz podršku Vlade Švicarske, realizuje njemačka konsultantska kompanija GOPA.

Više o programu, načinu i uslovima prijave i učešća, zainteresirani se mogu informisati putem poziva koji je objavljen i na službenoj stranici Općine Bosanska Krupa, a možete ga pogledati klikom OVDJE ali i na prezentaciji koja će se održati u srijedu, 8. 7. 2020. godine, u Centru za podršku poduzetništvu – BSC u Proleterskoj ulici u Bosanskoj Krupi.

 


Dodaj komentar na ovu vijest