Rusi napali Inzka: Izvještaj nije izbalansiran i ne odražava stvarno stanje u BiH

RASPRAVA U UN-U

 Rusi napali Inzka: Izvještaj nije izbalansiran i ne odražava stvarno stanje u BiH

Rusija je kritizirala izvještaj visokog predstavnika Velantina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a. Predstavnica Rusije Anna Evstigneeva kazala je da Inzkov izvještaj nije izbalansiran i ne odražava pravu situaciju u BiH.

Dodala je da je visoki predstavnik informacije vadio iz konteksta, te da zabrinjava trend njegovog povećanog miješanja u pitanja na terenu.

Sve probleme, kako tvrdi, pripisivao je Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR-a.

“Preporučujemo Inzku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju euroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU”, navela je.

Dodala je da je Inzko predstavio svoju verziju događaja, te je od njega zatražila da se prestane ponašati kao da je iznad zakona. Također je predložila da Vijeće sigurnosti pročita izvještaj koji je sačinila Republika Srpska."Situacija u BiH je stabilna, nije prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podliježemo panici koju vještački diže visoki predstavnik", kazala je Evstigneeva, te ustvrdila da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmjeni Ustav i da se ukinu entiteti.

"Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmjena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posljedice po Balkan i Evropu", kazala je Evstigneeva.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavo novi, 59. izvještaj o situaciji u našoj zemlji, za period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.


Dodaj komentar na ovu vijest