Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Dodika zbog ''zapaljive retorike''

Poruka vojne alijanse

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Dodika zbog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "zapaljivu retoriku" člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. On je ovo kazao na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dakle, zapaljiva retorika u Republici Srpskoj ozbiljno zabrinjava. Strukture Bosne i Hercegovine su važne za stabilnost zemlje. Naročito Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da NATO ostaje predan snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom, te da će nastaviti podržavati reformske napore zemlje za dobrobit svih.

"NATO-ova politika otvorenih vrata je historijski uspjeh i doprinosi sigurnosti u regiji", naglasio je Stoltenberg, između ostalog, u svom uvodom obraćanju.

Šef NATO-a se malo kasnije tokom razgovora sa novinarima na konferenciji za medije ponovo dotakao BiH. Ovo puta je imenom spomenuo Dodika.

"Vidjeli smo neke pomake u krivom smjeru tokom posljednjih godina. Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini uz zapaljivu retoriku Milorada Dodika. Njegove poruke zapravo potkopavaju jedno od glavnih postignuća koje smo napravili u stvaranju multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Stoltenberg.

Naglasio je da je ovo pitanje važno za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju, "a i za sve nas".

 


Dodaj komentar na ovu vijest