U Doboj Istoku proglašeno stanje nesreće zbog posljedica poplave

BiH

U Doboj Istoku proglašeno stanje nesreće zbog posljedica poplave

Općini Doboj Istok danas je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina koje su nanijele brojne štete tokom protekle noći.

Poplavljeno je više stambenih objekata naročito u naseljima Stanić Rijeka i Klokotnici.

“Imamo velike štete na putnoj komunikaciji, pokidane su kanalizacione i vodovodne mreže. Ekipa Civilne zaštite je sinoć i jutros bila na terenu kako bi spasili materijalna dobra naših građana”, izjavio je za Fenu načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić.

On je apelovao na sugrađane da ne mijenjaju samovoljno vodotoke, zatrpavaju smećem i drugim otpadom.

O štetama trenutno nije moguće govoriti jer još uvijek komisije vrše procjene.

Upozorenje iz Voda Srpske

Iz “Voda Srpske” upozorili su da se očekuje manji porast vodostaja na slivu rijeke Save koji ne bi trebao da dostigne kotu pripremnog stanja.

Prema podacima Platforme za hidrološko-hidrauličku prognozu /MIKE/ u naredna tri dana očekuje se manji porast vodostaja bez dostizanja kote pripremnog stanja u slivu rijeke Une sa Sanom i u slivu rijeke Vrbas.

U slivu rijeke Bosne očekuje se porast vodostaja, ali on ne bi trebao da dostigne kotu pripremnog stanja u narednih 36 časova.

Na osnovu rezultata Evropskog sistema za upozorenje na poplave /EFAS/ mogućnost bujičnih poplava postoji u slivu rijeka Vrbanja, Jošavka, Ugar, uzvodni dio sliva rijeke Sane, Ribnik, te širi sliv rijeke Jadar i Žepa.

Foto:  Fena


Dodaj komentar na ovu vijest