Ugur Sagin: Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo

ČELNIK BIONTECHA NAJAVIO

Ugur Sagin: Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo

Razvoj dječje vakcine protiv koronavirusa na vrhu je liste prioriteta njemačkog BioNTecha. Iako je prema početnim očekivanjima to trebalo biti na proljeće 2022. godine, prema riječima čelnika te kompanije Ugura Sahina, vakcinacija bi mogla početi mnogo prije.

"Vrlo je važno omogućiti djeci povratak u svakodnevni školski život, upoznavanje porodice, prijatelja… rekao je Sahin za Spiegel.

Kako je precizirao, već u prvoj sedmici maja trebali bi podnijet zahtjev za odobrenje vakcine za djecu stariju od dvanaest godina. Očekuje se da bi od tada moglo proći samo nekoliko sedmica prije nego što se prvi školarci vakcinišu.

(Foto: EPA-EFE)

Govoreći o efikasnosti vakcine za djecu stariju od 12 godina, Sahin kaže da podaci ne mogu biti bolji - efikasnost je 100 posto! Pored toga, vakcina se dobro podnosi.

Kada su u pitanju mlađa djeca, Spiegel piše da je studija s oko 4.600 njih već dobro napredovala. Prema riječima direktora Biontecha, rezultati za djecu od 5 do 12 godina mogli bi biti dostupni u julu.

Istraživači u njegovoj kompaniji tretiraju i najmlađu dobnu grupu, pa bi se od septembra mogla vakcinisati i djeca od šest mjeseci.


Dodaj komentar na ovu vijest