Uskoro će porodični ljekar u Sarajevu moći zakazati pacijentu termin za pregled u bolnici

Olakšan pristup

Uskoro će porodični ljekar u Sarajevu moći zakazati pacijentu termin za pregled u bolnici

U skorijem periodu u Kantonu Sarajevo se planira omogućiti međuinstitucionalno naručivanje pacijenata. To će omogućiti da se npr. iz porodične medicine u domu zdravlja odmah može zakazati termin sa specijalistički pregled u bolnici.

Povrđeno je to za Klix.ba u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Na taj način put pacijenata u mnogome bi bio olakšan, ne bi morali više puta odlaziti od ustanove do ustanove kako bi samo dobili termin. Osim toga, i medicinari bi imali više vremena da se bave medicinom, umjesto "papirologijom".

"Navedenim postupkom pacijentima će značajno biti olakšan pristup specijalističko-konsultativno zdravstvenoj zaštiti a istovremeno će se smanjiti administrativne procedure i bespotrebno hodanje pacijenata do ustanove samo da bi zakazali termin specijalističkog pregleda po uputi ljekara porodične medicine", objasnili su u Zavodu

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo toku je i prelazak s papirnih, štampanih, na elektronske uputnice.

Potpuna informatizacija i elektronsko evidentiranjem donose brojne pogodnosti. Među ostalim, to su racionalizacija troškova, stvaranje jedinstvene baze podataka, automatsko punjenje radnih listi i elektronskih kartona pacijenta. Također, na ovaj način sprječavaju se eventualne zloupotrebe laboratorijske dijagnostike, onemogućava uvođenje nekontrolisanih uzoraka i generisanje neevidentiranih nalaza.

"To u konačnici predstavlja i značaj korak u borbi protiv korupcije u zdravstvu Kantona Sarajevo", naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba

 


Dodaj komentar na ovu vijest