VIDEO - Evropska unija gradu Bihaću donirala cisternu za vodu u vrijednosti 271.500 KM

U SKLOPU PODRŠKE USK

VIDEO - Evropska unija gradu Bihaću donirala cisternu za vodu u vrijednosti 271.500 KM

Evropska unija (EU) je, u sklopu podrške Unsko-sanskom kantonu (USK), donirala namjensko/specijalizirano vozilo - cisternu za vodu u vrijednosti 271.500 KM.

Tokom ljetnih mjeseci, koje karakteriziraju izuzetno visoke temperature i smanjena dostupnost vode, od presudne je važnosti distribucija svježe vode za potrebe lokalnog stanovništva, ali i migranata smještenih u privremenim prihvatnim centrima, posebno "Lipi", saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U sklopu podrške Evropske unije (EU), prepoznate su potrebe za specijaliziranim vozilom sa cisternom za vodu i, u skladu s tim, EU je donirala namjensko vozilo koje će osigurati svježu vodu i omogućiti građanima Bihaća da u svakom trenutku mogu imati pristup svježoj vodi.

Biljana Barović, politička savjetnica u banjalučkom Uredu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnom predstavništvu Evropske unije, uručila je ključeve vozila ukupne vrijednosti 271.500 KM (138.000 eura) predstavnicima JP "Vodovod doo" iz Bihaća."U prisustvu ministra sigurnosti Selme Cikotića, gradonačelnika Grada Bihaća Šuhreta Fazlića i šefice misije IOM-a u BiH Laure Lungarotti, pozdravljen je pravovremeni gest pomoći Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona", navodi se.

EU, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica.Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH koji pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarija, odjeće i psihološkog savjetovanja, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama migrantima koji borave u BiH.

Kako se u saopćenju navodi, sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om), navodi se u saopćenju.


Dodaj komentar na ovu vijest