VIDEO - Kad bolest piše dramatične priče: Arslan mora svakog dana dobiti jednu injekciju Kinereta...

USK

  VIDEO - Kad bolest piše dramatične priče: Arslan mora svakog dana dobiti jednu injekciju Kinereta...

- Skoro godinu dana trogodišnji Arslan Dervić iz Bužima boluje od teške bolesti sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa. 

Kako bi njegovo malo tijelo moglo funkcionisati, svakodnevno mora primati injekciju otopine kineret-lijeka, koji se ne nalazi na redovnoj listi Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Njegova cijena mjesečno je i viša od 3000 maraka, a posljednjih mjeseci zbog komplikacija uzorokovanih pandemijom koronavirusa, nije ga moguće nabaviti u Bosni i Hercegovini, tvrdi dječakova majka Selvedina...

Selvedina Dervić svom sinu Arslanu svakodnevno mora dati jednu injekciju kinereta. Lijek koji mjesečno košta i više od 3000 maraka nabavlja na različite načine.

Nezaposlena je, pa nerijetko apele za pomoć u kupovini lijeka traži putem društvenih mreža, a oni koji mogu novac uplaćuju na njen javno objavljen žiro račun. Drugi način na koji dobija kineret je preko humanitarnih organizacija, posljednjih nekoliko puta preko jedne u Gradiškoj.

Šest godišnjih sljedovanja, posebnom odlukom Vlade Kantona, Selvedini na ime sina Arslana bude obezbijeđeno od Zavoda zdravstvenog osiguranja i to isključivo preko apoteka koje djeluju na prostoru države i direktnom uplatom na njihov račun. Donedavno je lijek mogla dobiti u velikokladuškoj Gradskoj apoteci, međutim, jedna od komplikacija vremena pandemije je i ta što se ovaj lijek trenutno ne nabavlja u državi, pa ni u Velikoj Kladuši.


Zato se ona obratila jednoj humanitarnoj organizaciji.

O Arslanu i njegovoj majci koja se bez dobrih ljudi svakodnevno nalazi u nemogućoj misiji za život svog djeteta, pogledajte i poslušajte nadasve potresnu priču koju donosimo.

Foto:RTVUSK


Dodaj komentar na ovu vijest