VIDEO - Velika Kladuša: Migrantska kriza u fokusu tematske sjednice - Vijeće usvojilo set zaključaka

USK

VIDEO - Velika Kladuša: Migrantska kriza u fokusu tematske sjednice - Vijeće usvojilo set zaključaka

U srijedu, 09. juna održana je tematska sjednica Općinskog vijeća općine Velika Kladuša. Iako je na dnevnom redu bila samo jedna tačka, migrantska kriza na području općine, sjednicu je obilježilo višesatno zasjedanje ali i u konačnici 12 usvojenih zaključaka koji bi trebali ponuditi rješenje ili ublažavanje migrantske situacije. Zaključci su usvojeni većinom glasova, dva vijećnika glasala su protiv dok je pet vijećnika evidentirano kao suzdržano.

Zaključcima se, između ostalog, traži od Ministarstva unutrašnjih poslova USK – a da u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Federalnom upravom policije ojačaju kadrovske i materijalne kapacitete IV Policijske uprave Velika Kladuša radi poboljšanja sigurnosne situacije na području općine; traži se o nadležnih institucija sistematičniji pristup u rješavanju pitanja migracija koji podrazumijeva uključenost i saradnju lokalne zajednice i nadležnih kantonalnih institucija sa Ministarstvom sigurnosti. Također, pozvani su nadležni organi i institucije na poduzimanje aktivnosti u vezi sa zatvaranjem privremenog kampa Miral i izmještanje migranata iz urbanog područja te hitno zatvaranje ostalih nekontrolisanih lokacija na kojima se migranti nalaze a tu se misli na Bosansku Bojnu, Gradinu, Trnove, Šiljkovaču i druge.U svojim izlaganjima i diskusijama vijećnici su ukazali na problem prisustva migrantske populacije na teritoriji općine od 2018. godine. Podsjećajući da je ovo treća sjednica Općinskog vijeća koja se održava na ovu temu, a četvrta godina kako migrantska ruta prolazi kroz Veliku Kladušu, Amir Purić iz Naše stranke, koji je bio i uvodničar na sjednici, naglasio je da se može pretpostaviti da ova ruta neće biti zatvorena ni u godinama pred nama, s obzirom na geografski položaj općine. Vijećnici Naše stranke nisu podržali usvojene zaključke. Smatraju ih neprovodivim u praksi i da se ponavljaju. Amir Purić, vijećnik Naše stranke….

Skrenuta je pažnja i na problem nelegalnih kampova. Jednim od zaključaka traži se izmještanje migranata van urbanih područja ali uz razmišljanje o alternativnom zakonitom smještaju. Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću…

Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Kluba vijećnika Laburističke stranke naglasila je da Klub ove stranke ostaje pri zaključcima iz 2019. godine. „Uprkos pritiscima, ostajemo pri svojim stavovima, ne želimo kamp na području općine Velika Kladuša“ – kaže Abdić Jelenović….Migrantska kriza traje već godinama, a nepostojanje suglasja građana općine Velike Kladuše da se raspravlja o bilo kakvoj novoj lokaciji jedan je od ključnih problema koji je istaknuo Admil Mulalić, predsjedavajući Općinskog vijeća…

U ime Ministarstva sigurnosti BiH sjednici je prisustvovao portparol Admir Malagić. Naglasio je važnost kohezije lokalne zajednice i viših nivoa vlasti na rješavanju ovog složenog problema koji, kako je evidentno, ne može biti riješen preko noći…

Sjednici su prisustvovali i predsjednici odnosno predstavnici 12 od 14 velikokladuških mjesnih zajednica. Vijećnicima su se obratili predstavnici MZ Polje i MZ Vrnograč, Enver Munjaković i Elvir Sefić. Ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočavaju građani ovih mjesnih zajednica već godinama te narušenu sigurnost. Od nadležnih očekuju rješavanje ovih problema te pozdravljaju održavanje tematske sjednice odnosno da se ova problematika vrati u fokus javnosti. Naglašeno je da mora postojati sinergija građana te izvršne i zakonodavne vlasti po pitanju rješavanja ovog problema. U suprotnom, ako se problem ne riješi, biće organizirani protesti i u tome su saglasni u svim mjesnim zajednicama, kazano je između ostalog.

Tematskoj sjednici prisustvovao je i ovlaštenik općinskog načelnika Ervin Abdić, predstavnici Danskog vijeća za izbjeglice, IOM-a, Policijske stanice Velika Kladuša te predsjednik Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša Boris Horvat.

Prema zadnjim dostupnim procjenama nadležnih službi, na području općine Velika Kladuša boravi oko 1500 ilegalnih migranata.

Video:RTVUSK


Dodaj komentar na ovu vijest